De voor- en nadelen van een automaat
Hoewel de meesten zweren bij een handgeschakelde auto, zijn er ook steeds meer liefhebbers van de automaat. En dat is helemaal niet zo gek, gezien het rijden van een automaat verschillende voordelen heeft. Ben jij van plan om je rijbewijs te halen, maar twijfel je tussen rijlessen in een schakelauto of automaat? In deze blog lees je alles wat je moet weten of het rijden met een automaat, zodat je de keuze kunt maken die precies bij jou past.
Automaat versus handgeschakelde auto
Laten we beginnen met de automaat. Zoals de naam al zegt is een automaat een auto met een automatisch schakelsysteem. In plaats van dat je zelf schakelt door gebruik van de koppeling en versnellingspook, doet de auto dit voor jou tijdens het rijden. Je hebt dan ook geen versnellingspook, maar een bedieningspook. Vaak vind je hier in ieder geval de volgende functies:
- P (park), de parkeerstand;
- R (reverse), achteruitrijden;
- N (neutral), in z’n vrij;
- D (drive), rijden.
Naast dat een automaat geen versnellingspook heeft, is er ook geen koppeling aanwezig. Dat betekent dat je alleen een rem- en gaspedaal hebt. Laat je je rempedaal los, dan komt de automaat rustig in beweging, zonder dat je gas bij geeft. Je kunt dat dus een beetje vergelijken met het op laten komen van de koppeling. Verder bestaat er niet zo iets als ‘dé automaat’, er zijn namelijk meerdere soorten beschikbaar:
- semi-automaat: hierbij kun je kiezen uit handmatig of automatisch schakelen.
- volautomaat: dit is een automaat met een koppelvormer.
- automaat met dubbele koppeling: een automaat met twee versnellingsbakken om het schakelen soepeler en sneller te laten verlopen.
- CVT automaat: perfect voor mensen met een zuinige rijstijl.
Automaat: de voor- en nadelen
Een automaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van een handgeschakelde auto. Allereerst is het heel ontspannen rijden, zeker op langere stukken en in files. Bovendien hoef je nooit meer te vrezen bij een hellingproef: de auto begint immers automatisch met rijden bij het loslaten van de rem.
Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Zo had het rijden in een automaat vroeger een nogal suf imago, trok de auto langzaam op en slurpte het nogal wat brandstof. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Veel automaten zijn zelfs sneller en zuiniger dan handgeschakelde auto’s. Het grootste nadeel van een automaat is misschien dat het lastig kan zijn om in een handgeschakelde auto te rijden. Denk daarom van tevoren goed na of je wilt rijlessen in een automaat, want heb je een automaat rijbewijs, dan kun je niet zomaar in een handgeschakelde auto rijden.
Welke voor- en nadelen heeft een handgeschakelde auto
Een voorname reden waarom mensen bewust kiezen voor een handgeschakelde auto, is omdat ze zo het gevoel hebben ‘controle’ uit te oefenen. Je kunt immers zelf kiezen in welke versnelling je rijdt en met welke toeren. Daarnaast zorgt het rijden is een ‘gewone’ auto voor minder afleiding. Doordat gefocust moet zijn op het bedienen van de auto heb je meer concentratie, wat weer een positieve invloed heeft op je rijgedrag. In tegenstelling tot een automaat, vraagt een handgeschakelde auto om meer aandacht. Hierdoor kan het rijden een stuk minder ontspannen zijn. Daarnaast slijt een handgeschakelde auto sneller, omdat je vaak geneigd bent om in de file of bij het stoplicht je voet op de koppeling te houden. Dit is slecht voor de auto.
De voordelen van automaat en handgeschakeld rijden
Hoewel het steeds minder wordt, kent het rijden in een automaat nog best wat vooroordelen. Bijvoorbeeld dat automatisch schakelen iets is voor luie chauffeurs en wordt het zien als ‘niet echt rijden’. Of jij vooroordelen hebt over het rijden met het automaat mag je zelf beantwoorden, maar een aantal veelvoorkomende bevestigen of ontkrachten we graag.
Een handgeschakelde auto rijdt zuiniger
Vroeger waren het vrijwel alleen de handgeschakelde wagens die zuinig reden. Tegenwoordig is het meestal de automaat, maar het verschil is niet heel groot. Verbeterde technieken zorgen ervoor dat een automaat schakelt op het gunstigste moment, waardoor je brandstof bespaart.
Automaten zijn duurder
Dit klopt, een automaat is gemiddeld zo’n €1.500 tot €2.000 duurder dan een handgeschakelde auto. Daarbij kan een automaat door het hogere gewicht ook iets duurder zijn in de wegenbelasting.
‘Gewone auto’s slijten sneller
Als je deze blog goed hebt doorgelezen, dan weet je dat dit inderdaad het geval is (al zijn er natuurlijk ook uitzonderingen op de regel). De continue wrijving die ontstaat doordat de koppeling langdurig wordt ingedrukt zorgt voor slijtage. Het is daarom verstandig om, bijvoorbeeld voor het stoplicht, je koppeling los te laten en je auto in zijn vrij te zetten.
Het rijden in een automaat is veiliger
Dit is waar. Je hoeft je stuur niet los te laten om te schakelen en kunt dus twee handen aan het stuur houden. Hierdoor heb je ook goed de rust om het verkeer om je heen in de gaten te houden.
Wat moet je kiezen?
Logischerwijs is het per persoon verschillend of ze liever in een automaat of handgeschakelde auto rijden. Vandaag de dag biedt een automaat heel vele voordelen en wordt de motor minder belast dan bij de meeste handgeschakelde auto’s. Zeker als je van plan bent veel kilometers te maken is een automaat een goede optie. Houd er wel rekening mee dat automaten duurder zijn in aanschaf. Uiteindelijk gaat het erom wat jij zelf het prettigst vindt.
Rijlessen in een automaat bij Rijschool Besure
Ben jij benieuwd hoe het is om te lessen in een automaat? Vraag dan een gratis proefles aan en haal je automaat rijbewijs bij Rijschool Besure, de beste rijschool van Breda en omstreken. Ga jij toch liever voor rijlessen in een handgeschakelde auto, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt bij ons terecht voor gratis proeflessen in o.a. Breda, Tilburg, Oosterhout, Roosendaal, Prinsenbeek, Etten-Leur, Bavel, Gilze en Rijen. Tot snel!