Rijles tips

Leerzame autorijlessen door heel Noord-Brabant

€70,- KORTING

Reserveer nu
jouw kortingscode!

Veilig autorijden bij gladheid

Geschreven door info@rijschoolbesure.nl

September 30, 2020

Veilig autorijden

De herfst komt weer om de hoek kijken en de winter is niet meer ver verwijderd. Naast alle gezelligheid leveren deze seizoenen ook uitdagingen op, vooral op de weg. Bladeren, sneeuw en ijzel op de weg zijn verraderlijk en komen vaak voor. Dit levert ieder jaar een vermakelijke collectie aan dashboardcam-video’s en fail-video’s op. Met deze tips kunt u met een gerust hart veilig autorijden bij gladheid op de weg, zodat u (hopelijk) niet bij die collectie terecht komt!

Voorbereidingen aan de auto

Net als met zoveel andere dingen is een goede voorbereiding en planning altijd een goede basis. Er zijn een aantal dingen die waarmee vooraf rekening gehouden kan worden. Rijdt in de winter met winterbanden, zorg altijd voor de juiste uitrusting wanneer u de weg opgaat en plan uw route slim. Is uw zicht aan de voorkant minder dan 100 meter, gebruik dan uw mistvoorlicht. Is het zicht achter u minder dan 50 meter? Gebruik dan het mistachterlicht!

Veilig de gladde weg op, met winterbanden

Wanneer het kouder wordt gaan zomerbanden minder presteren. Bij temperaturen onder de 7 graden is het zeker aan te raden om met winterbanden te rijden. In andere woorden is het zelfs gevaarlijk om bij lagere temperaturen met zomerbanden te rijden. Er zit simpelweg een groot verschil tussen het aantal richels, de rubbersamenstelling en de water-afvoercapaciteit. Dat heet allemaal enorm veel invloed op de remweg van het voertuig.

In het vlakke Nederland zouden 4-seizoenen-banden kunnen voldoen. Echter is hiermee de remweg enkele meters langer en heeft u minder tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Bij een helling zullen all-season banden gauw tekortschieten. In wintersportgebieden is het, naast het rijden met winterbanden, ook verplicht om te rijden met sneeuwkettingen.

De anwb doet ieder jaar een winterbandentest, rijschool Besure raadt aan om deze zeker te bekijken voordat u een keuze maakt!

Een sneeuwvrije auto is een veilige auto

Een mistige of besneeuwde ruit beperkt het zicht. Zorg daarom altijd voor een ijskrabber, zeemspons en een flesje antivries. Zorg ook voor een extra flesje antivries, voor het geval de auto niet wil openen door een bevroren slot. Maak voor vertrek de auto altijd helemaal sneeuwvrij, zodat tijdens het rijden geen gevaarlijke situaties voor uzelf of anderen ontstaan. De sneeuw die op uw dak ligt kan bijvoorbeeld op uw voorruit, of die van een achterligger, belanden. En last but not least: dubbelcheck ook altijd even de parkeersensoren, verlichting en de richeltjes daarboven!

Ga voor zekerheid tijdens de winter

Zorg dat u altijd de weg op gaat met een setje startkabels of een jumpstarter in de kofferbak. Dit neemt niet veel plaats en kan meerdere keren uw redding zijn. In de koude dagen willen auto’s nog wel eens moeilijk starten en kan het vaker voorkomen dat u uw licht vergeet uit te zetten. De auto zal dan na een tijdje niet meer starten door de lege accu. Een jumpstarter heeft het bijkomend voordeel dat u niemand nodig heeft met een auto om uw auto weer aan de gang te krijgen. Het nadeel hiervan is dat deze eens in de zoveel tijd opgeladen moet worden.

Veilig autorijden bij gladheid

Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk over hoofdwegen te rijden, hier rijdt ook openbaar vervoer en er wordt daarom ook veel gestrooid. Zorg altijd voor wat cash en een opgeladen telefoon en powerbank. Met een opgeladen telefoon en cash kunt u immers ieder obstakel overwinnen om uw auto veilig bij de garage te krijgen en de reis te voltooien. Het is aan te raden altijd wat te eten en drinken mee te nemen. Mocht er dan toch iets gebeuren, of moet u lang wachten, bent u op en top voorbereid!

Voorzichtig wegrijden bij gladheid

n de eerste versnelling kunnen de banden, door de gladheid, zich ingraven. Het advies luidt: “Langzaam optrekken in de 2e versnelling, laat de koppeling rustig opkomen en geef weinig gas”.  Ook kan het helpen om schuin weg te sturen tijdens het wegrijden.

Handelingen tijdens het autorijden bij gladheid

Voor elke handeling of bijzondere verichting rustig en met aandacht uit, geef minder gas en laat eerder het gas los. Neem de bocht langzamer en raak tijdens een bocht de rem niet aan. Het beste is om pas weer gas wanneer het voertuig weer recht staat. Mocht u toch slippen; houd het stuur recht, laat het gas los en laat de wielen rustig uitslippen. Daarnaast is afstand houden extra belangrijk. Net die paar meter extra geeft de mogelijkheid om tijdig te reageren. Tot slot kunt u ook eerder remmen om doorglijden te voorkomen.

Auto afremmen bij gladheid

Dit kan door een klein beetje af te remmen, maar niet pompend, door pompend te remmen is uw remweg namelijk langer bij een glad wegdek. U kunt ook op de motor remmen door terug te schakelen, en vervolgens de koppeling ingedrukt te houden. Mocht u tijdens het rijden gaan slippen schakel dan rustig op en blijf laag in het toerental.

Het kan natuurlijk gebeuren dat er bij een onverwachtse situatie toch erg hard geremt moet worden. Is het voortuig voorzien van ABS (antiblokkeersysteem)? Trap dan de rem en koppeling hard in. Door het ABS blijven de wielen rijden en kun je blijven sturen. Wanneer het ABS actief is zal de rem vanzelf op en neer gaan, probeer dit dan ook niet zelf maar blijf wel druk op de rem uitoefenen..

Ga oefenen, doe een slipcursus!

Door ervaring leert men. Eigenlijk voor iedereen raadt rijschool Besure een slipcursus aan. Door te oefenen met verschillende voortuigen en in verschillende situaties, maakt u kennis met wat een slippend voertuig doet. Dit is dan ook de perfecte eerste toevoeging aan het rijbewijs B. Wanneer u dit een paar keer heeft meegemaakt kunt u ook leren hoe u dit kunt beheersen. Dit zorgt ervoor dat, wanneer dit in een verkeerssituatie voorkomt, er minder paniek is. En wanneer er minder paniek is worden er betere beslissingen gemaakt. Voorbereiding is cruciaal om veilig te autorijden bij gladheid. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor de veiligheid, wat erg belangrijk is, maar ook schade aan de auto is wellicht makkelijker te voorkomen dan u denkt!

Gratis proefles rijbewijs B

Ontmoet onze gezellige instructeurs, vraag vrijblijvend gratis een proefles aan bij rijschool Besure. Wij verzorgen de gratis proefles in Breda, Tilburg, Oosterhout, Roosendaal, Prinsenbeek, Etten-Leur, Bavel, Gilze & Rijen

Proefles aanvragen

Bloggen met Rijschool Besure….

Goedkoop rijbewijs behalen?

Bespaar kosten door zelf je pakket samen te stellen

Plan in overleg met je rijlesinstructeur een tussentijdse toets in!

Faalangst? Wij zetten dit voor jou om in succesgarantie!

Voor studenten, door studenten! Bespaar kosten op je rijbewijs.

Examen garantie; de herkansing is altijd op ons!

Gratis lesmateriaal en begeleiding voor je theorie examen!

Goedkoop en snel
rijbewijs halen!

€70 Korting

Reserveer jouw unieke code!

Telefonisch bereikbaar

Bel, whatsapp, mail of postduif 24/7!

Online rijles plannen

Online gemakkelijk rijlessen inplannen!

%

Klanten vertellen!