Rijles tips

Leerzame autorijlessen door heel Noord-Brabant

€70,- KORTING

Reserveer nu
jouw kortingscode!

eerste_auto_kopen

Geschreven door info@rijschoolbesure.nl

October 7, 2020

Je eerste auto kopen,
let je op

Je eerste auto kopen… Een rijopleiding volgen is leuk, maar er klaar mee zijn is natuurlijk veel leuker. Met rijbewijs B op zak ontstaat een enorme vrijheid. Tenminste, wanneer er een auto tot beschikking staat. De eerste auto kopen wordt vaak spannend beschouwd. Want hoe kun je nu weten welke auto voor jou de beste is? of de auto en papieren in orde zijn. In deze blog helpen we je een beetje op weg.

De beste eerste auto kopen

“Wat is nou de beste auto om mee te starten, na het halen van mijn rijbewijs?” -Dit is een vraag die rijschool Besure vaak krijgt van de cursisten. Na het halen van je rijbewijs B kun je in principe meteen een enorm snelle auto kopen. Echter is dit niet heel verstandig. Vooral in het begin, zal dit op regenachtige dagen, wel eens wat uitdagingen kunnen opleveren. Om te bepalen wat de beste auto is het makkelijk om als eerste het budget en type brandstof te bepalen. vanuit daar kun je kijken wat voor auto het beste past bij jouw wensen. Tot slot zijn er nog een aantal belangrijke 

Budget en brandstoftype van eerste auto

Houdt bij het opstellen van een budget rekening met alle kosten die betaald moeten worden voor de auto. totale kosten van een auto kun je berekenen door het volgende bij elkaar op te tellen:

1. De aanschafprijs;
2. Wat betaald wordt aan de wegenbelasting, verzekering, vast onderhoud en de vaste afschrijving. Dit wordt bij elkaar ook wel de vaste kosten genoemd;
3. Wat betaald wordt aan brandstof, parkeervergunningen, onderhoud en de variabele afschrijving;

Bedenk van tevoren hoeveel km je ongeveer per jaar zult rijden, gemiddeld is dit bij een personenauto 13.000km per jaar. Wat er betaald wordt aan wegenbelasting, gaat op gewicht en brandstofkeuze. Dit geldt ook voor de kosten van de brandstof, onderhoud en variabele afschrijving. 

Wanneer kies je voor een diesel auto

Wanneer er meer dan 15.000km per jaar gereden wordt, kan aan een diesel auto worden gedacht. Vanaf 20.000km per jaar beginnen de kosten gelijk te lopen. Maar wanneer er 30.000km of meer per jaar wordt gereden; is een diesel-auto (bijna altijd) goedkoper dan benzine-auto.

 Het prijsverschil zit hem in zowel de vaste als variabele kosten. Een diesel is nieuw meestal duurder, en tweedehands meestal goedkoper wat aanschafprijs betreft. Dit heeft er ook mee te maken dat een tweedehands diesel auto vaak meer kilometers op de meter heeft staan dan een benzineauto. De wegenbelasting is beduidend duurder en ook als de auto zakelijk wordt afgeschreven, gaat dit bij een diesel in een sneller tempo. Het voordeel hiervan is dat de auto van de zaak, wanneer deze compleet is afgeschreven, aan jezelf mag worden gegeven.

De maandelijkse kosten, per klasse auto

Het Nibud heeft een overzicht geplaatst van de gemiddelde kosten per autoklasse. Hierin zijn de vaste en variabele kosten bij inbegrepen.

vaste_kosten_eerste_auto
variabele_kosten_eerste_auto_variabel

Aan de hand van de maandelijkse kosten en het aanschaf-budget kan, een paar uitzonderingen daar gelaten, naar een leuke auto gezocht worden – zonder dat je voor verassingen komt te staan. 

Google de modellen in jouw klasse auto

Gebruik google om te kijken naar actuele vergelijkingen van auto’s in de klasse die het beste past. Aan de hand van het aanschaf-budget kun je het bouwjaar beïnvloeden. Over het algemeen geld dat een oudere auto minder kost in aanschaf, maar meer in onderhoud. Wat die onderhoudskosten van anderen met deze auto bedraagt, is vaak terug te vinden op fora.

Ook staan er vele vergelijkingen per klasse of budget te vinden. Zorg dat er altijd voldoende tijd zit in de research, zodat er in ieder geval alles aan gedaan is om een misser te voorkomen.

Eerste auto kopen? Doe altijd een proefrit

Zonder proefrit, geen deal. Koop nooit een auto zonder hier eerst zelf in te rijden. Is dit echt niet mogelijk laat dan iemand die je vertrouwd, en met verstand van auto’s, de proefrit doen. Bij het laatste geldt dat het ook altijd slim is om iemand met ervaring mee te nemen. Een verkoper is helaas niet altijd te vertrouwen op het oog. In een proefrit worden ongemakken en gebreken snel opgemerkt. Daarom is dit een cruciaal onderdeel van het kopen van een auto. Bij absentie van ongemakken en gebreken wordt ook de onderhandelingspositie kleiner. Wanneer er net iets meer aan de hand is met de auto dan in de advertentie vermeld stond, is er natuurlijk ruimte voor onderhandeling. Door een ervaren persoon mee te nemen wordt je in ieder geval niet overrompeld door sluwe trucs en mooie praatjes.

Controleer de auto

De auto controleren is erg belangrijk. Zorg dat je altijd een dubbel-check hebt op de zaken die je verplicht bent in orde te hebben wanneer je een auto op je naam krijgt. Bijvoorbeeld de APK, en een verzekering zodra je wegrijdt. Daarnaast kan een onderhoudshistorie je veel vertellen over de ongemakken en terugkomende onderhoudslasten van de auto.

APK-keuring van de nieuwe auto

Een APK-keuring is verplicht. Vaak wordt ook gezegd dat bij een auto met een aanschafbedrag van rond de 500 euro; enkel voor het APK-termijn wordt betaald. Dit varieert in de praktijk maar het is maar net een gok. 

De APK-keuring is een periodieke keuring die om de zoveel tijd moet worden uitgevoerd. Tijdens deze keuring wordt bepaald of het voertuig veilig genoeg is om de weg op te gaan. Bij de aanschaf van de eerste auto is het raadzaam meteen deze datum te controleren, en direct de eerstvolgende datum wanneer deze gekeurd moet worden, in de agenda te plaatsen.

Vraag naar bekende problemen

Bij het kopen van een auto staat het altijd in het recht om te de verkoper te vragen naar bekende problemen. Deze is namelijk in principe verplicht dit te vermelden. Mocht de verkoper iets achterhouden is dit door deze vraag wellicht te zien aan de houding. Of dit wordt zelfs duidelijk tijdens de proefrit. Wanneer een verkoper aangeeft dat alles goed is, maar het blijkt niet zo te zijn; raadt rijschool Besure altijd aan de koop niet door te laten gaan. In dit geval kan niet van de verkoper worden uitgegaan en is onduidelijk of er meer problemen aan het voertuig kleven.

Eerste auto op naam zetten

Nadat een auto gekocht is dient het voertuig op naam te worden gezet. Bij een autodealer gebeurt dit ter plaatse. Maar koop je de auto tweedehands, of via een particulier, dan dient dit te gebeuren bij een postkantoor of overschrijf-punt. Vaak zijn deze aanwezig bij de lokale Primera of grote supermarkt. Bij een overschrijving moeten beide partijen zich legitimeren, ten minste 18 jaar oud zijn en alle delen van het kentekenbewijs mee te nemen.

Verzekeringsplicht bij het kopen van een eerste auto

Nadat een voertuig op naam is gezet geldt er per direct een verzekeringsplicht. Dus voordat de nieuwe eigenaar met de auto kan gaan rijden, moet dit geregeld worden. Dit kan 24 uur per dag en online geregeld worden. Dit is hier dan ook de meest populaire methode voor. Zodra een aanmelding is gedaan geeft de verzekeraar een voorlopige polis af. Hiermee is de auto officieel verzekerd totdat de aanmelding is goedgekeurd. Wordt de aanmelding om de een of andere reden worden afgekeurd, stopt de verzekering. Dan mag je het voertuig pas aan de weg plaatsen, of ermee rijden, zodra een verzekering is aangevraagd en deze uiteindelijk wordt goedgekeurd.. 

Gratis proefles rijbewijs B

Ontmoet onze gezellige instructeurs, vraag vrijblijvend gratis een proefles aan bij rijschool Besure. Wij verzorgen de gratis proefles in Breda, Tilburg, Oosterhout, Roosendaal, Prinsenbeek, Etten-Leur, Bavel, Gilze & Rijen

Proefles aanvragen

Bloggen met Rijschool Besure….

Veilig autorijden bij gladheid

Veilig autorijden bij gladheid

Veilig autorijden De herfst komt weer om de hoek kijken en de winter is niet meer ver verwijderd. Naast alle...

Goedkoop rijbewijs behalen?

Bespaar kosten door zelf je pakket samen te stellen

Plan in overleg met je rijlesinstructeur een tussentijdse toets in!

Faalangst? Wij zetten dit voor jou om in succesgarantie!

Voor studenten, door studenten! Bespaar kosten op je rijbewijs.

Examen garantie; de herkansing is altijd op ons!

Gratis lesmateriaal en begeleiding voor je theorie examen!

Goedkoop en snel
rijbewijs halen!

€70 Korting

Reserveer jouw unieke code!

Telefonisch bereikbaar

Bel, whatsapp, mail of postduif 24/7!

Online rijles plannen

Online gemakkelijk rijlessen inplannen!

%

Klanten vertellen!