Aanhanger-eisen en rijden met rijbewijs B, B+ of BE?
Met Rijbewijs B, BE en B+ (code 96) mag je, achter een auto of busje met een trekhaak, een aanhanger of oplegger vervoeren. Welk rijbewijs hier nodig is, is afhankelijk van hoe zwaar de aanhanger en het trekvoertuig samen wegen en mogen laden. Deze regels gelden niet alleen voor een aanhangers met enkele en dubbele assen, maar ook voor het trekken van caravans en (vee-)trailers.
Onderverdeling aanhangers, caravans rijbewijs B
De onderverdeling wordt niet gehandhaafd op soort voertuig maar op het gewicht. Onder dit gewicht valt dan het maximale gewicht van de auto én het maximale gewicht dat de aanhanger weegt en kan laden, bij elkaar opgeteld.
1. Is dit minder dan 750Kg, dan mag de aanhanger getrokken worden met rijbewijs B;
2. Is het maximale gewicht van de auto en het maximale gewicht van de aanhanger minder dan 3500Kg, dan mag dit ook met rijbewijs B;
3. Wanneer het maximale gewicht van de auto en de aanhanger zwaarder is dan 3500Kg is rijbewijs B+ of BE benodigd;
4. Wanneer het maximale gewicht van de auto en aanhanger zwaarder is dan 4250Kg is rijbewijs BE benodigd;
Bij rijbewijs B het maximale gewicht van een caravan niet zwaarder zijn dan het trekvoertuig, bij een aanhanger is dit wel toegestaan.
Rijbewijs BE, of B+ 96?
Wanneer het gewenst is om wel vaker met een zware aanhanger, caravan of oplegger te rijden, moet een bestuurder met rijbewijs B een extra test of praktijkexamen afleggen. Afhankelijk van het gewicht wordt gekozen voor code 96 of BE. Met code 96 mag tot maximaal 4250Kg gereden worden en deze is dus geschikt voor grote aanhangers en caravans.
Rijbewijs BE is vooral gericht op professionele combinaties. Met een rijbewijs BE, dat gehaald is voor 19 januari 2013 geldt er geen maximumgewicht, alleen mag de aanhanger met lading niet meer wegen dan de trekhaak-last van het trekvoertuig. Ook mag hiermee een oplegger gereden worden. Is rijbewijs BE daarna gehaald, dan geldt een maximaal gewicht van 7000Kg en zijn er extra vereisten of u een oplegger mag trekken. Is dit nog niet genoeg, dan heeft u rijbewijs C1 (camper), of rijbewijs C (vrachtwagen) nodig.
(Inrichtings-)eisen aanhangwagen
Het gewicht en behaalde rijbewijs bepaald of het voertuig getrokken mag worden. Met rijbewijs B mag het maximaal gewicht van de aanhanger niet zwaarder zijn dan de auto die deze trekt. Bij het trekken van een caravan wordt 75% als veilige marge aangehouden (een auto van 1000Kg mag dus een caravan trekken van 750Kg). Begint de caravan te slippen is dit voor het trekvoertuig te corrigeren. Het is natuurlijk altijd beter om dit marge zo klein mogelijk te houden.
Daarnaast zijn er nog een aantal bepalingen om rekening mee te houden:
Eisen aan de banden van een aanhanger
De banden van een aanhanger moeten minimaal een profiel hebben van 1,6mm, net als bij een personenauto. Er mogen geen grote beschadigingen of uitstulpingen zichtbaar zijn en het profiel moet over de hele band doorlopen. in andere woorden: er mogen geen kale plekken zichtbaar zijn. Bij een aanhanger met een enkele as moeten de banden van dezelfde maat zijn; bij meerdere assen mag dit, per as, afwijken. Tot slot moeten de banden in de juiste draairichting gemonteerd zijn en mag het loopvlak van de band niet bestaan uit metaal of een soortgelijk materiaal.
Eisen aan het kenteken van een aanhanger
Is het maximale gewicht minder dan 750Kg dan dient een witte kentekenplaat met eenzelfde letter-en-cijfer-combinatie gebruikt te worden op de aanhanger. Wanneer het maximale gewicht hoger is dan 750Kg, dient een gele kentekenplaat met zwarte letters gebruikt te worden. Deze kentekenplaat heeft dan een eigen kenteken-combinatie. Voor een aanhanger wordt dan ook wegenbelasting betaald, caravans zijn hiervan uitgezonderd. Ook is het vanaf dit gewicht verplicht om een reminrichting te hebben.
De toegestane afmetingen van een aanhanger
Een beladen aanhanger mag maximaal 4 meter hoog zijn, maximaal 12 meter lang zijn en onbeladen mag deze maximaal 2,55 meter breed zijn. Van deze lengtenorm zijn opleggers uitgezonderd. Aanhangers met een middenas en een maximaal gewicht van 750Kg mogen maximaal 8 meter lang zijn. Het trekvoertuig en de aanhangwagen samen, mogen niet langer zijn dan 18 meter;
Verlichting op een aanhanger
Wanneer de aanhanger breder is dan 1,60m moet er stadsverlichting op zitten. Deze moet ook altijd gelijklopen met de verlichting van de auto of bus. Daarnaast is het verplicht om alle lichten die je mogelijk blokkeert, alsnog te voeren: het achterlicht, minimaal 1 mistlicht, het remlicht, de richtingaanwijzers en de kenteken-verlichting. Naast de verlichting moeten er ook reflectoren op de aanhanger zijn aangebracht. Namelijk 2 rode (driehoekige)reflectoren* op de achterzijde, 2 witte reflectoren op de voorzijde en gele reflectoren op de zijkant. Bij meerdere reflectoren op de zijkant mogen de achterste ook rood zijn.
* om door de keuring te komen dienen deze reflectoren driehoekig te zijn. Na deze keuring mag u deze vervangen door een vorm van keuze.
Tot slot moeten aanhangers, breder dan 2,10 meter, 2 witte markeringslichten voeren aan de voor en achterkant. En wanneer een voertuig langer is dan 6 meter moeten er zijmarkeringlichten gevoerd worden.
Losbreek-kabel als hulpkoppeling voor aanhangwagen
Eerder was het bij wet verplicht om een losbreek-kabel te hebben op een aanhanger. Dit is een lus van staaldraad welke wordt aangebracht ter extra beveiliging, mocht er iets gebeuren met de koppeling. Door een verandering in de Europese Wetgeving is dit niet meer nodig, wanneer er geen losbreek-kabel op de aanhanger is. Het aparte hieraan is dat wanneer er wel een losbreekkabel is, deze bevestigd moet zijn, om stevige boetes te voorkomen.
Een aanhanger, met een maximaal gewicht dat zwaarder is dan 750Kg, moet een eigen reminrichting hebben. Daarmee remt de aanhanger automatisch met de auto mee. Ook hierbij is een breekkabel verplicht: deze remt automatisch de aanhanger af wanneer de auto en aanhanger los van elkaar raken.
Afdekken van een aanhangwagen
De wet geeft aan dat een lading deugdelijk moet worden afgedekt, zodat anderen er geen last van hebben. Dit betekend dat er altijd een net of zeil gebruikt moet worden. Afhankelijk van wat vervoerd wordt kan hiertussen gekozen worden. Bij meubels kan prima een net gebruikt worden. Wordt daarentegen zand vervoerd, is dit een ander verhaal. Rijschool Besure raad aan altijd een net of zeil in de kofferbak te bewaren; de boete bedraagt namelijk bijna 400 euro, maar is zo simpel te voorkomen!
Gratis proefles rijbewijs B
Ontmoet onze gezellige instructeurs, vraag vrijblijvend gratis een proefles aan bij rijschool Besure. Wij verzorgen de gratis proefles in Breda, Tilburg, Oosterhout, Roosendaal, Prinsenbeek, Etten-Leur, Bavel, Gilze & Rijen